Excursies 2016 terugblik op excursies die al geweest zijn

Excursies 2016 terugblik op excursies die al geweest zijn

Reacties op de excursies/Workshops die geweest zijn!

Heeft u ook een excursie gedaan en vindt u het leuk om een reactie in te sturen, dan heel graag sturen naar het secretariaat van Water, Land & Dijken (info@waterlandendijken.nl).

Landschapsexcursie vanuit Schermerhorn op 22 oktober 2016

Met precies 20 man, inclusief geograaf Lia Vriend en begeleider Theo de Wit, vertrokken we op de fiets vanuit Schermerhorn voor een tocht van ca. 30 km. Daarbij heeft Lia uitgebreid verteld over de werking van de vele molens die rond de Schermer staan en hebben gestaan. Ook vertelde ze over de gemalen die het werk van de molens hebben overgenomen. Dit was heel interessant. Zonder haar vertellingen zouden we veel in het landschap gemist hebben. We zijn langs alle molens en gemalen (de huidige twee werkenden en de drie die daarvoor in werking waren) gefietst. Eerst maakten we een ronde langs Ursem en Rustenburg. Daarna fietsten we via Grootschermer naar Driehuizen, waar we in het gebouwtje van LNH geluncht en koffie gedronken hebben. Via de Zuidervaart en de Noordervaart zijn we weer terug gegaan naar Schermerhorn. Onderweg konden we duidelijk de verschillen in het landschap van het oude land en het nieuwe land (de polders) zien. Ook konden we door hoogteverschillen waarnemen waar de voormalige eilandjes in de polder hebben gelegen. Het was een geslaagde excursie met prima fietsweer. Het was wel jammer dat voor sommige deelnemers het fietstempo aan de hoge kant was, maar Theo fungeerde uitstekend als bezemwagen. De deelnemers spraken de wens uit het volgende jaar weer zo'n landschapsexcursie te mogen meemaken.

Reacties van deelnemers:

Nogmaals dank voor de fietsexcursie van afgelopen zaterdag. Vooral door de leuke en leerzame verhalen van Lia (mijn complimenten hoe zij dit deed) en de zon die heerlijk scheen, was het een topdag.

Het was een hele interessante excursie. Toch weer wat nieuws bijgeleerd.

Het was echt top, zaterdag.

Pontjesroute (landschapswandeling) 6 augustus 2016

Met 21 man vertrokken we om 10.00 uur vanaf de provinciale weg in Oosthuizen voor een wandeling door de weilanden richting de Breek. Onderweg moesten we over meerdere hekken klimmen en enkele pontjes bedienen om de sloten te kunnen oversteken. Daarbij wist Theo ons regelmatig wat te vertellen, of het nou over vogels, plantjes, het vee van Jan Vrolijk of de geschiedenis van de streek ging. In de Breek hebben we op eigen kosten een koffiepauze gehouden, wat een gezellige onderbreking was. Over de weg door Etersheim zijn we weer terug gewandeld naar onze auto's in Oosthuizen, waar we om 13.00 uur aankwamen. Het was een zeer geslaagde dag met goed wandelweer.

Workshop Koe schilderen 2 juli 2016
We werden door Ellen Hoogendoorn verwelkomt met koffie/thee een een heerlijke scone met rabarbermoes. Na een korte uitleg togen we met z’n allen op de trekker naar de koeien die helemaal aan het eind van het land stonden. Nog een kort anatomielesje van Ellen en dan gaan we even een koe bevoelen hoe de bottenstructuur loopt. Heel belangrijk natuurlijk om een koe goed op papier of canvas te zetten. Dan zoeken we allemaal een plekje in het weiland met uitzicht op koe en dan gaan we op in de rust en het schilderen of tekenen.
Het eind resultaat is prachtig! Allemaal kunstenaars in de groep!

 Zomerexcursie 4 juni Texel
Zaterdag hebben wij een fantastische dag gehad. Met de bus naar Texel. Netty heeft ons goed begeleid. De gids stond al te wachten op het eiland. De gids reed voor ons uit en stopte op diverse interessante plekken, waar we  vogels zagen, maar ook uitleg kregen over het landschap. De koffiestop was bij een Zorgboerderij. Op het terras genoten we van heerlijke koffie en home-made taarten. Ook hebben wij een uurtje vrije tijd gehad, om te wandelen of naar het strand, of naar de schelpeneilandjes Utopia of lekker op een terrasje zitten. 16.00 Uur met de boot terug richting Purmerend. Het was een prachtige dag met zeer veel zon.
Hartelijk bedankt voor de organisatie. Wij hebben ervan genoten.

Bijenworkshop bij Lydia Klok 21 mei 2016
Met een leuk groepje vrijwilligers en introducés hebben we een workshop bezocht. imker Lydia Klok in de Wijdewormer. Lydia is heeft een passie voor haar bijen.  Ze heeft verteld hoe het met de bijen gesteld is en dat is niet al te positief.  De bijen hebben het moeilijk en dat heeft verschillende oorzaken o.a. minder geschikte locaties om nectar te halen en bestrijdingsmiddelen. Ook ziektes kunnen een bijenvolk uitroeien.  Daarna zijn we bij een bijenkast geweest en daar hebben we de werkende bijen en een koningin kunnen bewonderen.  Van de bijen was zijn er kaarsen gemaakt. Er i 1 dompelkaars en een rolkaars gemaakt. De dompelkaars werd gemaakt van een lontje waar een boutje aan gemaakt was en deze werd gedompeld in de vloeibare bijenwas. De rolkaars is gemaakt van een dun vel bijenwas en werd gerold om een lontje. Een leuke leerzame middag.

Winterfietsexcursie 6 februari 2016
We kunnen terugkijken op een geslaagde fietsexcursie door het Twiske. We waren met 15 enthousiaste deelnemers en het weer werkte prima mee. Bij boerderij De Marssen kregen we een uitgebreide uitleg over het beheer van het gebied met 29 Brandrode Runderen. De beesten stonden intussen heel tevreden op hun hooi te kauwen in de potstal. Op de Stootersplas duizenden smienten. Bij de haven een groep van 15 scholeksters: de eerste waarneming van ons allemaal in dit nieuwe seizoen. Scholeksters terug, nieuw seizoen gestart. We moeten haast maken met de voorbereidingen van het broedseizoen, anders lopen we straks achter de vogels aan en dat is niet de bedoeling.