Excursieprogramma 2017 voor vrijwilligers WLD

Excursieprogramma 2017 voor vrijwilligers WLD

Jaarprogramma Excursies 2017 voor vrijwilligers van Water, Land & Dijken

(Alle excursies zijn gratis tenzij anders vermeld en alle excursies zijn onder voorbehoud)

Let op: nieuw voor de excursies in 2017 is dat u zich nu al kunt aanmelden voor de excursies. Hier kunt u lezen hoe u zich aanmeldt.10. GECANCELD: Excursie Waterzuivering Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Zuidoostbeemster
Gecanceld!
Vrijdag 24 november 2017 10.15 uur - 12.00 uur.
Een gouwe-ouwe in het programma. We gaan naar de waterzuivering in de Zuidoostbeemster. In 2015 en 2016 is deze installatie geheel vernieuwd en technisch aangepast aan de nieuwste normen en techniek. We ontdekken er, wat er allemaal met ons afvalwater gebeurt, voordat het weer in ons watersysteem wordt gelaten.
U kunt zich al aanmelden voor deze excursie!

 ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
1. Winterfietstocht Zeevang
Zaterdag 14 januari 2017, van 10.00-14.30 uur.
Speciaal voor winterharde vrijwilligers: een fietstocht door de Zeevang onder leiding van WLD vrijwilliger en natuurgids Theo de Wit. De tocht gaat o.a. langs het vogelrijke hart van de polder en we fietsen door de dorpen. Onze aandacht zal vooral uitgaan naar de wintergasten, watervogels en roofvogels. Natuurlijk genieten we van het weidse Hollandse landschap en we duiken soms ook even de geschiedenis in. Jan Vrolijk van boerderij Klaverhoeve ontvangt ons op zijn biologisch veebedrijf in Oosthuizen met koffie en thee. Na afloop van de fietstocht gaan we genieten een kop welverdiende erwtensoep bij boerderij Wennekers in Hobrede.
Alleen bij heel slecht winterweer wordt de excursie afgelast.
Start: Dorpshuis De Zwaan, Hobrede 56, 1477 EK Hobrede.
U kunt zich al aanmelden voor deze excursie!

 2. Workshop nestkasten timmeren
Zaterdag 18 februari 2017, van 10.00-12.00 uur.
Voordat het broedseizoen gaat beginnen, willen we wat doen aan de huisvesting van onze tuin- en parkvogels. Onder leiding van IVN-gids Ben Mesman gaan we nestkasten timmeren. Hij zorgt voor een bouwtekening, voor hout en voor deskundige aanwijzingen. Deelnemers brengen zelf een hamer en een (hand)zaag of decoupeerzaag mee.
We zijn die dag te gast bij de zorgboerderij van de Fam. Hartog,
Zuiderweg 2, 1464 GA Westbeemster. (Ter hoogte van Fort Spijkerboor).
U kunt zich al aanmelden voor deze excursie!

 3. Fototentoonstelling bij bezoekerscentrum ‘De Breek’ in Oosthuizen
Maart/april – exacte data wordt nog bekend gemaakt.
Er worden vaak oogstrelende natuur foto’s gemaakt door vrijwilligers en daarom hebben wij in het voorjaar een oproep gedaan aan alle vrijwilligers om foto’s in te sturen met als thema het ‘weidevogelseizoen’. Naar aanleiding van deze oproep hebben wij veel mooie en originele foto’s ontvangen. Deze foto’s mogen we tentoonstellen bij het Bezoekerscentrum ‘De Breek’ of wellicht beter bekend als ‘Molen de Breek’ in Oosthuizen. Dus een extra reden om hier straks zelf in het voorjaar een fiets- of wandeltocht langs te combineren met het bekijken van de prachtige foto’s!

4. Bezoek schapenboerderij Dikhoeve in Ransdorp DEZE EXCURSIE IS GECANCELD
Zaterdag 18 of 25 maart (exacte datum en tijd wordt zsm bekend gemaakt).
Je herkent hem uit duizenden en ziet hem al van verre liggen: de stompe toren van Ransdorp. Rond 1525 gebouwd, maar nooit helemaal voltooid. Waarschijnlijk omdat de zompige Waterlandse bodem zo’n zware kerktoren niet zou kunnen dragen. In dit dorp met die eigenaardige toren begonnen de voorouders van Willem en Alexander Kuiper op een mooie dag hun eigen boerenbedrijf. In het grootstedelijke Amsterdam was er een onuitputtelijke vraag naar zuivelproducten en Waterland werd zo de zuivelvoorraadkast van Amsterdam. Tot op de dag van vandaag gaat melk, kaas en vlees uit Waterland naar de stadsbewoners. Op dit mooie bedrijf krijgen we een rondleiding. De winkel is op zaterdag open dus indien gewenst kunt u hier heerlijke ‘Skeapsrond’ of ‘Kijksrond’  kopen.
U kunt zich al aanmelden voor deze excursie!

5. De Hortus Bulborum in Limmen
Zaterdag 29 april 2017, van 10.00 – 12.00 uur.
De Hortus Bulborum te Limmen is de enige bollentuin ter wereld. Er bloeien ruim 4000 verschillende soorten tulpen, narcissen, hyacinten en andere veelal historische voorjaarsbloeiende bolgewassen.
In deze tuin worden oude bolgewassen voor het nageslacht bewaard. Elk voorjaar kleuren honderden kleine bollenveldjes in de meest uiteenlopende tinten. De tuin is dan een lust voor het oog en een genot voor de neus. We worden rondgeleid door een gids die ons de geheimen van deze bijzondere bollentuin onthult.
U kunt zich al aanmelden voor deze excursie!

6. Zomer excursie Museum Stoomgemaal Halfweg / bezoek Heemtuin Thijsse’s hof Bloemendaal

Busexcursie zaterdag 17 juni 2017 van 9.00 uur t/m ± 16.00 uur.

's Morgens royale ontvangst in Stoomgemaal  in Halfweg en 's middags bezoek aan Heemtuin Thijsse's Hof
Museum Stoomgemaal is het oudste "nog werkende"  scheprad-stoomgemaal ter wereld.
Nederland heeft een geschiedenis gescoord wat betreft het gevecht met de waterwolven.
Denk aan Purmer, Beemster nog met windmolens en Haarlemmermeer met stoomkracht.
Er zal een inleiding komen over het enorme project Haarlemmermeer droogmakerij 1852. In 1977 is de boezembemaling overgenomen door een elektrisch gemaal.

Slechts enkele dagen per jaar zal het gemaal nog kunnen "draaien"  Speciaal voor ons  gaan de goed opgeleide vrijwilligers keihard aan het werk om de techniek van 125 jaar oud te laten stomen.

Wat gaan we zien?

-  Het opstoken van één van de ketels. Inderdaad gewoon nog
   met de hand een berg kolen in de oven scheppen.
-  De ketelruimte is nu ook voorzien van koffie/thee bar.
-  Rondleiding met uitleg in kleine groepen.
-  Het in gang zetten van de letterlijk geoliede stoommachines.
-  De schoepraderen die per seconde  25.000 liter water hevelen.
-  Vele fotogenieke onderdelen.
-  Een demonstratie in de oude smederij
-  Bij mooi weer heerlijk terras waar u eigen lunch kan verorberen.

Leestip: Het Boek ‘Waterwolven’ van Cordula Rooijendijk verhaalt de geschiedenis van stormvloeden, dijkenbouwers en droogmakers. Mensen die al eeuwenlang proberen te voorkomen dat Nederland door het water wordt opgeslokt.

Het boek gaat over:
- Friezen die terpen bouwden
- monniken die op blote voeten de Zeeuwse slikken in trokken om klei op te hopen.
- Leeghwater die plannen ontwierp voor bemaling van Beemster etc.
- Cruquius die de gevaarlijke Haarlemmermeer wilde temmen.
- Lely streed een lang leven voor een dijk in de zuiderzee.
- watersnoodramp in 1953
- Johan van Veen die het Deltaplan maakte

Al deze verhalen samen maken Waterwolven tot een zeer rijke geschiedenis van Nederland.

 Middagprogramma Zomerexcursie zaterdag 17 juni 2017
Heemtuin Thijsse’s Hof in Bloemendaal.
’s Middags brengen we een bezoek aan Thijse’s Hof in Bloemendaal. Thijsse's Hof is aangelegd in 1925 op voormalige aardappelakkertjes met eikenhakhout in het Bloemendaalse Bos ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van dr. Jac. P. Thijsse. Vanaf het begin stelde Thijsse zich ten doel om de wilde planten uit Kennemerland te presenteren in natuurlijke begroeiingen die zich (grotendeels) spontaan ontwikkelen. In deze tuin komen vele vogels voor, zoals o.a. de nachtegaal, tjiftjaf en de fitis.

U kunt zich al aanmelden voor deze excursie!

7. Rondleiding door POM Boogaard in de Beemster
Zaterdag 19 augustus van 10.00 uur – 12.00 uur.
De POMologische Vereniging Noord-Holland ligt aan de Volgerweg 26 in Middenbeemster. Hier is een unieke boomgaard met meer dan 330 verschillende rassen appels en peren. Rassen die bijna vergeten zijn, met smaken en geuren die we soms nog kennen uit onze jeugd. Rassen die soms al wel vier eeuwen geleden aangeplant zijn in Noord-Holland. We krijgen hier een rondleiding door één van de fruitdeskundigen die ons de wondere wereld van de POM zal laten zien en ervaren.
U kunt zich al aanmelden voor deze excursie!

8. Planten-wandeling in de duinen bij Castricum/Bakkum
Zaterdag 2 september 2017, van 10.00-12.00 uur.
In de nazomer organiseren we een wandeling door het Noord Hollands Duinreservaat. Onder leiding van KNNV-gids en plantendeskundige Thea Spruijt gaan we kijken naar de planten, bomen en struiken in het duingebied. Thea is een zeer bevlogen natuurmens, en zij doet al jaren onderzoek naar de duinflora. Begin september bloeien er nog aardig wat planten. Zo kunnen we o.a. genieten van div. heidesoorten en van het zeldzame plantje parnassia. Startplaats wordt later bekend gemaakt.
U kunt zich al aanmelden voor deze excursie!

9. Landschaps-fietsexcursie Etersheim, Schardam en Kogen- Etersheim e.o.
Zaterdag 30 september 2017, van 10.00-14.00 uur.
Lia Vriend is geograaf en  weet alles van het ontstaan van het Noord Hollandse landschap en kan daar bijzonder boeiend over vertellen. Tijdens deze fiets-excursie neemt zij ons mee naar de zeewering van de voormalige Zuiderzee en naar het “putje” (= diepste punt) van Noord-Holland. We maken kennis met kogen en met het uitwateringssysteem van een groot deel van Noord-Holland in het Markermeer.
Misschien wordt er ook nog een stukje gelopen op dijken, in een koog of door de polder, dus trek stevig schoeisel aan. Een verrekijker kan soms handig zijn!
Halverwege de fietstocht zal er (overdekt) worden gepauzeerd voor de lunch (zelf meebrengen). Voor koffie/thee wordt gezorgd.
U dient uw eigen fiets mee te nemen.
Startpunt: Bezoekerscentrum De Breek  Etersheimer Braakweg 5, 1474 MV Oosthuizen
U kunt zich al aanmelden voor deze excursie!