Excursie 2017 - terugblik van excursies die geweest zijn!

Excursie 2017 - terugblik van excursies die geweest zijn!

 

Nestkastjes timmeren,
Op zaterdag 18 februari kwamen 8 vrijwilligers met hamers en zagen naar de zorgboerderij van Hartog aan de Zuiderweg te Middenbeemster om daar onder de bevlogen leiding van Ben Mesman een nestkast te gaan timmeren. Na de koffie/thee met een lekkere koek togen we aan de slag. We mochten kiezen uit een aantal opties, een soort prefab mussen- of spreeuwenkast of een mussenkast zelf uit het multiplex zagen. Omdat mussen graag samen nestelen hadden we de keuze om een bungalow met eigen ingang, alles gelijkvloers te timmeren of een mussentorenflat van 3 etages.

Nadat iedereen zijn keuze had gemaakt werd het aan de 2 werktafels een groot lawaai van zagen, spijkeren en schaven Er werden talloze spijkers verwijderd en iedereen hielp elkaar. Met vragen konden we altijd bij Ben terecht, die doeltreffende adviezen gaf. De stemming zat er meteen goed in en na 3 uur van vlijt had iedereen een reusachtige nestkast gefabriceerd. Nog even opruimen en we gingen met een voldaan en trots gevoel huiswaarts. Nu afwachten of de mussen vinden dat we een prachtige behuizing voor ze gemaakt hebben.
Ben en de familie Hartog, hartstikke bedankt voor deze leuke ochtend.
Ria Minne

Rondleiding door POM Boogaard in de Beemster op zaterdag 19 augustus 2017

35 mensen meldden zich om ca. 9.45 uur bij de POM te Middenbeemster. Na de koffie (of thee) en koek vertelde Cor Donkervoort iets over de geschiedenis en het reilen en zeilen van POM. In de boomgaard staan meer dan 300 verschillende fruitrassen, van elke ras één boom. De POM stimuleert het behoud van alle rassen en in het bijzonder van hoogstammen. Ze organiseert cursussen, lezingen en ledendagen. Zo worden er cursussen over het snoeien van fruitbomen gegeven. Wekelijks is een groep vrijwilligers in de boomgaard aan het werk. Anneke heeft onze groep rondgeleid door de boomgaard en veel verteld over de verschillende rassen. Ze worden gekweekt door ze te enten op enthout. Ze worden zo veel mogelijk beschermd op natuurlijke wijze, dus zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen. Mede door haar enthousiasme was de rondleiding heel interessant. Van fruit dat op de grond lag, mocht geproefd worden. Na afloop mochten we pure appelsap proeven. Die was echt heerlijk en veel lekkerder dan appelsap uit de supermarkt. Flessen pure appelsap konden we kopen, wat dan ook gretig gedaan werd. Om ca. 12.00 uur kwam er een einde aan deze succesvolle excursie, waarbij het gelukkig droog is gebleven.
Henri Wals

Plantenwandeling in de duinen bij Castricum/Bakkum op zaterdag 2 september 2017
Onder leiding van KNNV gids en plantendeskundige Thea Spruijt is een wandeling gemaakt door de duinen bij Castricum en Bakkum.
Dick Kingma, heeft een leuk filmpje gemaakt van deze excursie.