Cursussen en Excursies 2017 - een terugblik!

Cursussen en Excursies 2017 - een terugblik!

Landschaps-fietsexcursie Etersheim, Schardam en Kogen-Etersheim en omgeving.
Gisteren een leuke, leerzame dag gehad. Het weer was niet zoals beloofd, maar dat kon de pret niet drukken. Lia voorop in oranje veiligheidshesje en Henri? achter in het geel. Er kon niets mis gaan. Veel geleerd. Enthousiaste Lia, goede uitleg met ondersteuning van kaarten en een mooie route. Fijn dat jullie deze dag weer hebben georganiseerd.
Bedankt en we zijn benieuwd naar de volgende excursie.
PS Het maken van foto's is er door de regen niet van gekomen.
(reactie van een deelnemer)

Praktijkles Landbewerking en weidevogels

 Afgelopen zaterdag 23 september was een groep van 18 vrijwilligers te gast op het biologisch melkveebedrijf van Hans Sander en Wendy de Koning in Akersloot om kennis op te doen over het runnen van een agrarisch bedrijf in combinatie met weidevogelbescherming. Hans vertelde enthousiast over het reilen en zeilen op de boerderij. Daarna werd een presentatie gegeven over de vele bewerkingen die op het land plaatsvinden tijdens het weidevogelseizoen en de mogelijke beschermingsmaatregelen. Vervolgens kreeg de groep een rondleiding over het bedrijf. De koeien stonden tijdelijk op stal, omdat het weiland te drassig was door de vele regen van de afgelopen weken. Daardoor konden de mestrobot en de melkrobot in actie worden gezien. Ondertussen beantwoordde Hans de vele vragen van de vrijwilligers over o.a. het verschil tussen hooi en kuilgras. Het geheel werd afgesloten met een goed verzorgde lunch.

 Vind u het jammer dat u dit heeft gemist? Deze praktijkles wordt 2x per jaar door de vrijwilligersraad georganiseerd op wisselende locaties , dus hou de excursie-agenda in de gaten!

 

 

 

Rondleiding door POM Boogaard in de Beemster op zaterdag 19 augustus 2017

35 mensen meldden zich om ca. 9.45 uur bij de POM te Middenbeemster. Na de koffie (of thee) en koek vertelde Cor Donkervoort iets over de geschiedenis en het reilen en zeilen van POM. In de boomgaard staan meer dan 300 verschillende fruitrassen, van elke ras één boom. De POM stimuleert het behoud van alle rassen en in het bijzonder van hoogstammen. Ze organiseert cursussen, lezingen en ledendagen. Zo worden er cursussen over het snoeien van fruitbomen gegeven. Wekelijks is een groep vrijwilligers in de boomgaard aan het werk. Anneke heeft onze groep rondgeleid door de boomgaard en veel verteld over de verschillende rassen. Ze worden gekweekt door ze te enten op enthout. Ze worden zo veel mogelijk beschermd op natuurlijke wijze, dus zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen. Mede door haar enthousiasme was de rondleiding heel interessant. Van fruit dat op de grond lag, mocht geproefd worden. Na afloop mochten we pure appelsap proeven. Die was echt heerlijk en veel lekkerder dan appelsap uit de supermarkt. Flessen pure appelsap konden we kopen, wat dan ook gretig gedaan werd. Om ca. 12.00 uur kwam er een einde aan deze succesvolle excursie, waarbij het gelukkig droog is gebleven.
Henri Wals

Plantenwandeling in de duinen bij Castricum/Bakkum op zaterdag 2 september 2017
Onder leiding van KNNV gids en plantendeskundige Thea Spruijt is een wandeling gemaakt door de duinen bij Castricum en Bakkum.
Dick Kingma, heeft een leuk filmpje gemaakt van deze excursie.

 

Nestkastjes timmeren op zaterdag 18 februari 2017,
Op zaterdag 18 februari kwamen 8 vrijwilligers met hamers en zagen naar de zorgboerderij van Hartog aan de Zuiderweg te Middenbeemster om daar onder de bevlogen leiding van Ben Mesman een nestkast te gaan timmeren. Na de koffie/thee met een lekkere koek togen we aan de slag. We mochten kiezen uit een aantal opties, een soort prefab mussen- of spreeuwenkast of een mussenkast zelf uit het multiplex zagen. Omdat mussen graag samen nestelen hadden we de keuze om een bungalow met eigen ingang, alles gelijkvloers te timmeren of een mussentorenflat van 3 etages.

Nadat iedereen zijn keuze had gemaakt werd het aan de 2 werktafels een groot lawaai van zagen, spijkeren en schaven Er werden talloze spijkers verwijderd en iedereen hielp elkaar. Met vragen konden we altijd bij Ben terecht, die doeltreffende adviezen gaf. De stemming zat er meteen goed in en na 3 uur van vlijt had iedereen een reusachtige nestkast gefabriceerd. Nog even opruimen en we gingen met een voldaan en trots gevoel huiswaarts. Nu afwachten of de mussen vinden dat we een prachtige behuizing voor ze gemaakt hebben.
Ben en de familie Hartog, hartstikke bedankt voor deze leuke ochtend.
Ria Minne