Natuurlijke kruiden voor paarden

Natuurlijke kruiden voor paarden

Lezingen over recent onderzoek

Hoe ontwikkel je gezond, natuurlijk grasland voor paarden?

Paarden worden ziek als ze grazen in weilanden met voedzame grassen. In grasland met veel kruiden blijft een paard juist gezonder. Maar hoe ontwikkel je die gezonde, natuurlijke weiden voor paarden? Universiteit Wageningen presenteert de resultaten van onderzoek naar dit onderwerp in Laag Holland en Landerade begeleidt paardenhouders bij het graslandbeheer. De lezingen zijn in Den Ilp en in Starnmeer.

Paarden zijn gebaat bij natuurlijk kruidenrijk grasland. Dat blijkt uit recent onderzoek door Universiteit Wageningen. Paarden hebben namelijk snel last van dikke benen, hoefbevangenheid of koliek als ze grazen op weiden met voornamelijk voedzame grassen. Dit is het grasland waar melkvee het liefst graast. Natuurlijk beheerde graslanden met veel kruidachtige planten sluiten echter beter aan op de voedingsbehoefte van het paard.

Maar hoe weet je nu als paardenhouder welke kruiden en grassen goed zijn voor je paard? En hoe ontwikkel je weiden waar die kruiden van nature voorkomen? Welk beheer moet je daarvoor voeren? Tijdens de lezingen wordt ingegaan op deze vragen.

Paardenhouders kunnen zich op de avonden ook inschrijven voor gratis advies op maat en begeleiding bij het beheer van hun grasland. De provincie Noord-Holland financiert dit. Want als paardenhouders hun graslanden natuurlijker gaan beheren, is dat ook goed voor de natuur en vooral voor weidevogels zoals de grutto, kievit en tureluur.

Nadere informatie

De lezingen zijn op donderdag 24 maart in Den Ilp en op woensdag 30 maart in de Starnmeer. De lezingen starten om 19.45 uur en zijn (gratis) toegankelijk voor paardenhouders die gevestigd zijn in Laag Holland (het gebied tussen Amsterdam, Beverwijk, Alkmaar, Avenhorn en Hoorn). Aanmelden kan bij Landerade: info@landerade.nl onder vermelding van naam en adresgegevens. Na de aanmelding ontvangt men het programma en het adres van de locatie. Kijk voor meer informatie op www.landerade.nl/paarden-in-weiden.

 

Terug naar het overzicht