Goede ervaringen met graslandmachines van WLD

Goede ervaringen met graslandmachines van WLD

Nu is het de ideale tijd om nog wat aan de bodem te doen. De grond is goed bewerkbaar, meestal staat er nog niet teveel gras, de nesten zijn gemarkeerd en veel landwerk is klaar. Wat is er nu mooier dan in dit voorjaar het land op te gaan en nog iets te doen waar u lang profijt van kan hebben. Een aantal collega’s gingen u voor en kwamen met enthousiaste reacties.

Om te kunnen groeien is voldoende lucht in de bodem heel belangrijk. Iedereen weet dat er op een dichtgeslagen bodem niets groeit. Maar ook een gewone grasmat is vaak niet ‘luchtig’ genoeg. De hoeveelheid ruwvoer van eigen land wordt de komende jaren de maat voor winstgevendheid. In veel delen van ons gebied is graslandvernieuwing heel lastig. Om goede productieve grassen te houden moet de grasmat dan ook zorgvuldig worden behandeld. ‘We gaan ruwvoer telen’.

Water, Land & Dijken heeft zoals u misschien eerder al heeft gelezen  uit haar innovatiefonds een paar Everts graslandbeluchters aangeschaft en een Everts 3 tand woelpoot. (2.50 meter breed ongeveer 50 centimeter diepe werking en trekkracht rond de 110 pk)  

Deze machines worden verhuurd voor 60 euro per dag exclusief BTW. U haalt hem op en koppelt hem aan de eigen trekker. Daarna kunt u in een vlot tempo graslandbeluchten. De machine heeft een stang met daaromheen ongeveer 25 centimeter lange staven ijzer die tijdens het rijden beurtelings in de grond komen. Machine is 3 meter breed en vraagt niet veel trekkracht. (ongeveer 75 pk) Lijkt in het werk op rollen. Hij ;aat de grasmat behoorlijk netjes achter. Als u klaar bent maakt u hem zo schoon dat er op de weg niets afrolt. U kijkt na of alles nog heel is.

Het makkelijkst is als de volgende hem dan weer bij u ophaalt. Of dit gaat werken moet de praktijk leren. U kunt met uw eigen kunstmeststrooier eventueel nog een kilo of 6 graszaad per hectare bijzaaien om aandeel goede grassen op peil te houden.

De woelpoot vraagt meer trekkracht en gaat ook dieper. Deze is dan ook meer geschikt om de structuur in de ondergrond te verbeteren zoals op kopakkers, rijsporen en plassen.

Beide machines zijn vorig jaar te zien geweest op de graslanddemo in de Zeevang en Assendelft.

Heeft u belangstelling vul dan zo mogelijk dit formulier in of mail naar Johan Oskam
Bellen naar Johan mag ook: 06 193 22 102

Terug naar het overzicht