Drone helpt bij bescherming weidevogels

Drone helpt bij bescherming weidevogels

Water, Land & Dijken spoort weidevogelnesten op met een weidevogeldrone. Deze drone helpt boeren en vrijwilligers bij het vinden en beschermen van vogels als kievit, grutto en tureluur.

 Sinds vorige week vliegt Water, Land & Dijken (WLD) met deze speciale drone. Afgelopen twee jaar is deze specifiek ontwikkeld voor de weidevogelbescherming. Vanaf dit voorjaar vliegen er zes van deze drones in Nederland, waarvan één in Noord-Holland, deze is door WLD is aangeschaft. De drone is uitgerust met een gevoelige warmtecamera. Door het temperatuur verschil tussen de warme nesten en de koude de omgeving zijn deze te lokaliseren. Deze warmtebronnen worden meteen met gps locatie opgeslagen.

Nu het voorjaar vordert en het gras langer wordt is het voor vrijwilligers best lastig de verstopte vogels te vinden. De drone is een mooi hulpmiddel die de vrijwilligers helpt bij het opsporen van de nesten. Er wordt een heel gebied geselecteerd die de drone systematisch af vliegt. Dit moet ‘s morgens vroeg vóór de zon op is, dan is het temperatuur verschil tussen de nesten en de omgeving het duidelijkst. Na de vlucht zie je een overzicht van alle warmte punten die mogelijk een nest kunnen zijn met gps coördinaten eraan.

 Met de gps van een smartphone kunnen de nesten opgespoord worden. Ook kan de boer dit op te trekker gebruiken zodat hij automatisch een signaal krijgt als hij in de buurt komt van een nest. Dit eerste seizoen is nog wat experimenteel, door de data die we verzamelen kan de herkenningssoftware steeds exacter worden. Nu worden warme bronnen als een haas en een gans al automatisch eruit gefilterd.

 De eerste vlucht bleek al een succes. In een ochtend, is ruim twintig hectare grasland wat gemaaid ging worden, afgezocht. Hier zijn zes grutto nesten, een tureluur en een wilde eend gevonden. Zonder de drone waren hiervan zeker een aantal gemist, ze waren erg goed verstopt. Doordat er zoveel nesten lagen is met de boer afgesproken grote stukken van de percelen niet te maaien zodat de vogels hier in alle rust verder kunnen broeden en de kuikens beschutting hebben.

 

Terug naar het overzicht